Oplossing met oliekeerschermen bij kerosine spills

Voor de luchthaven van Zaventem ontwikkelden we een oplossing op maat om kerosine spills op het tarmac te bestrijden. Zelfs bij regenweer.

Spills met kerosine tijdens refueling

Op de luchthaven van Zaventem zijn kerosinespills op de tarmac onvermijdelijk. Door de snelheid waarmee een refueling moet gebeuren – in weer en wind – zijn ongevallen of onoplettendheden niet uit te sluiten. Die spills kunnen in het rioleringssysteem terechtkomen, dat via de afvoerkanalen naar een waterbufferzone vlakbij het golfterrein De Brabantse Golf in Steenokkerzeel leidt.

Bufferwater als irrigatie van het golfterrein

Het golfterrein gebruikt het bufferwater om de fairways en de greens te besproeien. In het geval van een kerosinespill op de tarmac, wordt de waterbufferzone meteen afgesloten van het aanvoerpunt op het golfterrein. Afhankelijk van de grootorde van de spill wordt dan in een volgende fase de zone met een skimmer ontdaan van de vervuiling. We gebruiken het juiste absorptiemateriaal (meestal doeken of  grote slangen) om de vervuiling totaal te verwijderen.

Absorptieslangen om de filmlaag weg te nemen

Als eerste gordel, voor het oliekeerscherm, worden absorptieslangen mee in het water gelegd. De witte uitvoering neemt geen water op en kan dus perfect blijven drijven. Gezien de jet-fuel steeds boven het wateroppervlak zal blijven drijven, nemen onze olie absorberende slangen dus meteen al een groot deel van de vervuiling weg. De slangen kunnen zelfs preventief mee in het water worden gelegd en indien nodig makkelijk worden vervangen. De tweede gordel (het oliekeerscherm) is een permanent scherm dat jaren in het water kan blijven liggen.

Gezien het veranderende grondwaterpeil werd er besloten om met damplaten te werken in plaats van een betonnen constructie. Aan de damplaten werd een getijdegeleidingssysteem gemonteerd om steevast het snel veranderende waterpeil te volgen en zodoende geen spills door te laten.

Onze klant kwam met deze probleemstelling bij ons terecht en wij hebben een oplossing op maat bedacht. Ons team heeft alle werken van A tot Z voor haar rekening genomen en heeft daarvoor samengewerkt met ingenieurs en onderaannemers.

 

Let's Talk

Onze oplossingen hebben een positieve impact op de veiligheid van uw werknemers, maar evengoed op de efficiëntie en continuïteit van heel uw organisatie. Dit alles maakt dat preventie meer dan ooit een duurzame investering is in een gezond businessmodel.

Phone Created with Sketch.
+32 3 652 05 00
Mail Created with Sketch.
info@arivic.com
Cart Created with Sketch.
shop.arivic.com
Map Created with Sketch.
Melkerijstraat 38, 2900 Schoten
Antwerp, Belgium