Veelgestelde vragen over lekbakken

In magazijnen of opslagplaatsen, kan een kleine fout bij de opslag van producten voor grote gevolgen zorgen. Lekbakken kunnen helpen bij spill preventie. 

Waarom zou ik een lekbak aanschaffen?

Het gezegde “een klein lek doet een groot schip zinken”, geldt ook voor de opslag van producten in loodsen en magazijnen. Want een kleine fout kan grootse gevolgen met zich meebrengen.  Lekken an sich kunnen we niet vermijden, maar de potentiële gevolgen kunnen we door spill preventie wel minimaliseren.

Bij het opslagen of werken met chemische producten, gevaarlijke stoffen of oliën bestaat er een risico op gevaar met betrekking tot de werkvloer of op milieuverontreiniging. Vandaar is het aangewezen om een lekbak te gebruiken om eventuele lekkages op te vangen.

Is een lekbak een duurzame oplossing?

Opvangbakken uit kunststof zijn een duurzame investering. Je moet ze enkel vervangen als ze beschadigd zijn. Het gewicht van kunststof is lichter dan metaal, waardoor ze makkelijker te verplaatsen zijn. Bij Arivic raden we aan om in de lekbakken absorptiedoeken te leggen. Minder arbeidsintensief voor het reinigen/leegmaken van de bakken omdat je de doeken simpelweg kan vervangen bij lekkages.

Welke lekbak is in mijn situatie het meest geschikt?

Sommige bedrijven gebruiken nog metalen lekbakken van tientallen jaren oud. Op zich is daar niets mis mee als ze geschikt zijn voor het specifiek type vloeistof dat ze moeten opvangen. En daar wringt in praktijk vaak het schoentje.

De vloeistof bepaalt of je best opteert voor een metalen lekbak of een lekbak uit kunststof. Moet de lekbak oliën, mazout of benzine opvangen? Dan is een metalen lekbak vaak voldoende. Gebruik je de lekbak voor chemicaliën zoals chloor, ammoniak en zuren? Dan is een metalen lekbak niet geschikt en neem je best een lekbak uit kunststof. Bij Arivic stellen we voor elk type opvangbak een resistentielijst ter beschikking zodat je zeker bent dat je de juiste keuze aanschaft.

Waar moet ik op letten bij mijn stockage?

Nu je de geschikte lekbak voor jouw activiteit aangeschaft hebt, is het belangrijk dat je je producten juist stockeert. Enerzijds moet je erop letten dat de lekbak geschikt is voor alle producten in het rek. Anderzijds is het belangrijk dat de producten in het rek ook compatibel zijn met elkaar. Zo ontstaat er bij een mogelijkse vermenging van de producten geen chemische reactie. Dat is belangrijk om de veiligheid (inclusief de persoonlijke) en de werking van een lekbak te garanderen.

Welke opvangcapaciteit moet mijn lekbak hebben?

Volgens de wet (Vlarem II) moet je het grootste recipiënt plus 10% extra kunnen opvangen. In een rek kunnen zowel kleinere verpakkingen staan (bv 10 of 20 liter) als grote vaten van 200 liter of een IBC-container (1000 liter). Om wettelijk in orde te zijn, moet je ervan uitgaan dat de grootste inhoud lekt. Daar reken je nog 10 % bij. De wet is opgesteld vanuit de redenering dat een lek bijna altijd een alleenstaand geval is. Wanneer een verkeerd manoeuvre met een vorkheftruck plaatsvindt, zal er normaal gezien hoogstens één vat beschadigd zijn en lekken.

Kan ik een lekbak op maat krijgen?

Bij Arivic leveren we lekbakken op maat. Zo’n lekbak op maat biedt een enorme meerwaarde omdat ze heel de oppervlakte onder het magazijnrek covert. Op die manier zijn er geen openingen of spleetjes en kan de gelekte vloeistof nergens heen. Onder andere aan DSV en Ghent Handling & Distribution leverden we tal van maatwerk opvangbakken in deze uitvoering.

 

Arivic garandeert je de beste oplossing voor vloeistoflekkages en opslag. We loodsen je graag door het aanbod lekbakken en bekijken samen met jou welke oplossing het meest geschikt is.

 

-

Let's Talk

Onze oplossingen hebben een positieve impact op de veiligheid van uw werknemers, maar evengoed op de efficiëntie en continuïteit van heel uw organisatie. Dit alles maakt dat preventie meer dan ooit een duurzame investering is in een gezond businessmodel.

Phone Created with Sketch.
+32 3 652 05 00
Mail Created with Sketch.
info@arivic.com
Cart Created with Sketch.
shop.arivic.com
Map Created with Sketch.
Melkerijstraat 38, 2900 Schoten
Antwerp, Belgium