Eye in te sky: Wat kunnen drones betekenen voor de toekomst van spill containment?

Iedereen kent het wel; luchtopnames van festivals of natuurgebieden, gefilmd door onbemande luchtvaartuigen (UAV’s). Maar drones worden in tal van sectoren voor heel wat andere doeleinden gebruikt.

Arivic denkt na over de toekomst(plannen) met drones

Al meer dan twee decennia doet Arivic aan spill containment. Net zoals in elke sector, is het ook in onze branche belangrijk om up-to-date te blijven op vlak van producten en technologieën. Daarom bekijken we samen met BriskSky de mogelijkheden om op termijn olievlekken op moeilijk bereikbare plaatsen, of verspreid over een zeer uitgestrekt gebied, te bestrijden met drones. Het gaat om speciale toestellen van een groot formaat waaraan tot 20 liter vloeistof bevestigd kan worden. Dit type drones mag enkel bestuurd worden door gecertificeerde piloten en gekeurde operatoren. De “jerrycan”, die aan het toestel hangt, zou gevuld kunnen worden met een biologische olievlekverwijderaar. Doordat ze heel laag kunnen vliegen, kan er lokaal verneveld worden zodat het product op de juiste plek terechtkomt. Vliegen ze hoger, dan is het spraybereik groter. Het idee is overgewaaid uit China waar ze dergelijke onbemande luchtvaartuigen regelmatig inzetten om gewassen te besproeien. Deze technologie biedt heel wat nieuwe mogelijkheden, niet alleen op vlak van landbouw, maar ongetwijfeld ook op vlak van spill management.

Drones in de olie- en gasindustrie

Het gebruik van drones in de olie- en gasindustrie is niet nieuw. Ze worden al geruime tijd gehanteerd binnen de sector en doen dienst voor o.a. bewaking vanop afstand, inspectie en voorspellend onderhoud van kritieke infrastructuur.

De rol van drones bij oliebestrijdingsmaatregelen

Er is ook een toename van de toepassing van drones bij de bestrijding van olielekkages. Snel zicht krijgen op de situatie, is essentieel voor elk effectief rampenbestrijdingsplan. Drones kunnen een doorslaggevende rol spelen in de minuten en uren na een olieramp. Zo kunnen ze in noodsituaties cruciale informatie verschaffen en dienen als een instrument om effectief management en monitoring van daadwerkelijke olielekkage-incidenten mogelijk te maken.

Drones bieden kritisch overzicht: voor, tijdens en na

Drones slagen erin om, ook op moeilijk toegankelijke plaatsen, makkelijk een overzicht te bieden en om zo de aard en de omvang van de olieverontreiniging vast te stellen. Tijdens de vlucht verzamelt een onbemand luchtvaartuig gegevens, zodat hulpverleners over alles beschikken wat ze nodig hebben om de juiste beslissingen te nemen. Real-time transmissie van video’s en GPS-coördinaten zijn nuttig om de exacte locatie van een lekkage te identificeren, om zo  ook andere schepen met materiaal om lekkages in te dammen – zoals keerschermen, absorptie- en biologische olievlekverwijderaars- naar de plaats van het incident te leiden. Nadien kunnen UAV’s ingezet worden om de doeltreffendheid van deze oliebestrijdingsmaatregelen te beoordelen.

Voordelen van drones op vlak van spill containment:

  • Verbeterde situatiebeoordelingen. Drones zijn ongelooflijk efficiënt in het verzamelen van cruciale gegevens tijdens een milieuramp;
  • De responskosten worden gereduceerd, aangezien er minder schepen en helikopters nodig zijn om de olievlek te identificeren, op te sporen en in te dijken;
  • Tijdens een noodsituatie telt iedere seconde. Drones kunnen onmiddellijk worden gelanceerd en zijn veel sneller ter plaatse bij een spill;
  • Door een snellere reactie kan de verspreiding van een olievlek tot een minimum worden beperkt;
  • Drones kunnen op elk moment worden ingezet, dag en nacht. Met drones die ’s nachts vliegen, kan een olielekbestrijdingsteam 24 uur lang gedetailleerde gegevens vanuit de lucht verzamelen, waardoor zij het incident beter kunnen beheersen;
  • Minder gezondheids- en veiligheidsrisico’s: de onbemande aard van drones vermindert het aantal mensen dat betrokken is bij de operatie met helikopters of schepen, vaak in slechte weersomstandigheden en met brandrisico.

Naarmate de technologie verder ontwikkelt, zal de toepassing ervan echter blijven groeien. Een van de grootste uitdagingen op dit moment is de wet- en regelgeving en het tijdig verkrijgen van vliegvergunningen.

Bij Arivic houden we steeds de vinger aan de pols, zodat we mens en milieu op de meest efficiënte manier kunnen beschermen. Nu én in de toekomst.

Let's Talk

Onze oplossingen hebben een positieve impact op de veiligheid van uw werknemers, maar evengoed op de efficiëntie en continuïteit van heel uw organisatie. Dit alles maakt dat preventie meer dan ooit een duurzame investering is in een gezond businessmodel.

Phone Created with Sketch.
+32 3 652 05 00
Mail Created with Sketch.
info@arivic.com
Cart Created with Sketch.
shop.arivic.com
Map Created with Sketch.
Melkerijstraat 38, 2900 Schoten
Antwerp, Belgium